In 3 stappen naar een energiezuiniger huis

Meer comfort, minder energiekosten en een beter milieu? Ga naar verbeteruwhuis.nl, beantwoord zes vragen over je woning en woonsituatie en ontdek hoe u uw huis comfortabeler en energiezuiniger kunt maken. Handig: deze online tool laat niet alleen de mogelijke besparingen zien, maar ook de benodigde investering. Zo zie je meteen wat het oplevert en hoe snel je je investering terug hebt verdient. Bovendien wordt direct gecheckt of u in aanmerking komt voor subsidies.

Bespaar op je mobiele abonnement

Overstappen naar een andere telecomaanbieder met behoud van je telefoonnummer is tegenwoordig heel makkelijk. Ga daarom eens na of je niet te veel betaalt voor je mobiele abonnement. Dat kan heel eenvoudig met de RekeningScan: je hoeft alleen maar je telefoonrekening te uploaden en de RekeningScan rekent automatisch uit hoeveel je kunt besparen én welk abonnement het goedkoopst is.

Bespaar met oplaadbare batterijen

Koop je regelmatig wegwerpbatterijen? Dan kunt je eenvoudig geld besparen door een batterijoplader en oplaadbare batterijen aan te schaffen. Oplaadbare batterijen zijn duurder in aanschaf, maar door hergebruik uiteindelijk vele malen goedkoper en milieuvriendelijker dan wegwerpbatterijen. Een batterij opladen kost gemiddeld namelijk maar zo’n 0,4 eurocent. 

Verminder brandstofverbruik met 10%

Elektrische accessoires als airco, achterruitverwarming en bijvoorbeeld stoelverwarming verbruiken extra energie en dus brandstof. Door het gebruik van dergelijke accessoires te beperken, kun je je brandstofverbruik met zo´n 10% verminderen. Ook het regelmatig controleren van je bandenspanning kan je een flinke besparing opleveren. Bij een te lage bandenspanning verbruikt je auto 2 tot 5% meer benzine. Dat kost je ruim € 100,- per jaar. Bovendien slijten zachte banden sneller. Dat betekent dat je ze eerder moet vervangen en ook dat is een behoorlijke kostenpost.

WOZ-bespaarcalculator

 De WOZ-waarde van uw woning vormt de basis voor verschillende belastingen, waaronder het eigenwoningforfait (box 1 van de aangifte inkomstenbelasting), de ozb en afvalstoffen- en rioolheffing. Een lagere WOZ-waarde kan daarom direct een besparing opleveren. Vermoed je dat je WOZ-waarde niet klopt? Bereken dan zelf je WOZ-waarde. Dat kan op verschillende manieren. Op de website  Eigenhuis.nl leggen ze je uit. Ook handig op deze website: met de WOZ-bespaarcalculator kun je eenvoudig bereken hoeveel je bespaart als je bezwaar maakt op de WOZ-beschikking.

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Heb je een laag inkomen? Dan kun je bij de gemeente een ontheffing aanvragen voor gemeentelijke belastingen en voor  waterschapsbelasting. Op de website van je gemeente vind je meer informatie en een formulier waarmee je kwijtschelding van gemeentelijke belastingen aan kunt vragen. Als je googelt op 'ontheffing gemeentelijke belastingen + je gemeente' dan heb je de informatie snel gevonden. 

Plaats radiatorfolie

Het plaatsen van radiatorfolie achter de verwarming is een eenvoudige manier om energie te besparen. Het weerkaatst de warmte, waardoor het warmteverlies beperkt wordt en de kachel minder hard hoeft te werken. Radiatorfolie koop je voor een paar euro bij de bouwmarkt en levert een gemiddeld huishouden een besparing op van zo'n € 27,00 per jaar.

Maak een bespaarplan

Je huishoudboekje vertelt je precies waaraan je je geld uitgeeft. Dat inzicht helpt je om goede en realistische keuzes te maken. Kunnen de vaste lasten omlaag, is er ruimte in de variabele kosten als uitgaven voor boodschappen, kleding en uitgaan? Kies op welke posten je kunt en wilt besparen. Maak vervolgens een bespaarplan waarin je je spaardoelen concreet maakt. Waarop ga je besparen, hoe ga je besparen en wanneer is de missie geslaagd? Een handig voorbeeld van zo’n bespaarplan vind je op de website van het Nibud

Schrap overbodige verzekeringen

Sommige verzekeringen zijn verplicht, anderen zijn aan te raden. Veel verzekeringen zijn echter overbodig en kosten je jaarlijks veel geld. Ga daarom eens na welke verzekeringen je echt nodig hebt. Als stelregel kun je hanteren dat je alleen die verliezen verzekert, waarvan je de kosten niet zelf kunt dragen. Door al je overbodige verzekeringen op te zeggen, kun je veel premie besparen.

Maak je energieverbruik inzichtelijk

Schaf een energiemeter aan en meet je energieverbruik. Je zult verstelt staan hoeveel energie sommige apparaten gebruiken! Heb je dat inzicht eenmaal, dan wordt het een stuk eenvoudiger (en leuker!) om op energie te besparen. Een energiemeter heb je al voor rond de € 10,- en is onder meer verkrijgbaar bij een bouwmarkt.